2005年9月17日 星期六

韋森特追風記

今日一早已經好大風, 返到公司D風聲都已經WeWe聲咁吹, 有幾次仲大風到連公司度大門都吹開, 導致兩次「叮噹」而無人,驚嚇人個心。

一看雷達之下,見到原來成幅螺旋雨帶已經一步步向北逼近,正如計算之中,就起下午二點幾開始,雨就開始下了。

到差不多兩點八左右時,仲「突然」出左一號戒備信號,實在看統計數據來說,起依個位置出一仔可能係首次,所以真係有D跌眼鏡,而且仲要係比積積開口中 ^^"
 
***
四點半,放工啦!相當興奮的心情,因為決定落尖咀海傍看浪影相,從另一方面看,這就算是我第一次真正去追風了!起初因為仲落著雨,所以視野唔太好,漸漸地雨停左,對岸境色都清楚起黎, 但另一方面,風亦越來越大,係大到‥逆風難行,差D企都企唔穩‥ 這才算第一次見識到維港風力的厲害! 如果計蒲氏風力級數既描述,當時的風力可能達到7級的疾風水平,那保守一點估計也有持續既5至6級風, 真係就算出三號風球都無可厚非。

平時起沙田真係極少機會感受到依種風力,總結黎講,今次追風還可用一個「激」字黎形容呀!

連結:韋森特追風相集

沒有留言:

張貼留言

網誌存檔